Skip to main content

Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 5 – Exponents (Including Laws of Exponents)

Selina Concise Mathematics class 7 ICSE Solutions – Exponents (Including Laws of Exponents)

Selina Concise Mathematics class 7 ICSE Solutions – Exponents (Including Laws of Exponents)


EXERCISE 5 (A)

Question 1.
Find the value of:
(i) 6² 
(ii) 73
(iii) 44
(iv) 55
(v) 83
(vi) 75

Solution:
(i) 62 = 6 x 6 = 36
(ii) 73 = 7 x 7 x 7 = 343
(iii) 44 = 4 x 4 x 4 x 4 = 256
(iv) 55= 5 x 5 x 5 x 5 x 5 = 3125
(v) 83 = 8 x 8 x 8 = 512
(vi) 75 = 7 x 7 x 7 x 7 x 7 =16807

Question 2.
Evaluate:
(i) 23 x 42
(ii) 23 x 52
(iii) 33 x 52
(iv) 22 x 33
(v) 32 x 52
(vi) 53 x 24
(vii) 32 x 42
(ix) (5 x 4)2

Solution:
(i) 23 x 42
= 2 x 2 x 2 x 4 x 4
= 8 x 16
= 128

(ii) 23 x 52
= 2 x 2 x 2 x 5 x 5
= 8 x 25
= 200

(iii) 33 x 52
=3 x 3 x 3 x 5 x 5
= 27 x 25
= 675

(iv) 22 x 33
= 2 x 2 x 3 x 3 x 3
= 4 x 27
= 108

(v) 32 x 53
=3 x3 x 5 x 5 x 5
= 9 x 125
= 1125

(vi) 53 x 24
= 5 x 5 x 5 x 2 x 2 x 2 x 2
= 125 x 16
= 2000

(vii) 32 x 42
=3 x 3 x 4 x 4
= 9 x 16
=144

(viii) (4 x 3)3
=4 x 4 x 4 x 3 x 3 x 3
= 64 x 27
= 1728

(ix) (5 x 4)2
=5 x 5 x 4 x 4
= 25 x 16
= 400

Question 3.
Evaluate:

Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 5 – Exponents (Including Laws of Exponents)
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 5 – Exponents (Including Laws of Exponents)
























Question 4.
Evaluate :
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 5 – Exponents (Including Laws of Exponents)
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 5 – Exponents (Including Laws of Exponents)
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 5 – Exponents (Including Laws of Exponents)




















Question 5.
Which is greater :
(i) 23 or 32
(ii) 25 or 52
(iii) 43 or 34
(iv) 54 or 45

Solution:
(i) 23 or 33
Since, 23 = 2 x 2 x 2 = 8
and, 32 = 3 x 3 = 9
∵9 is greater than 8 ⇒ 32 > 23

(ii) 25 or 52
Since, 25 = 2 x 2 x 2 x 2 x 2 = 32
and, 52 = 5 x 5 = 25
∵32 is greater than 25 ⇒ 235 > 532

(iii) 43 or 34
Since, 43 = 4 x 4 x 4 = 64
and, 34 = 3 x 3 x 3 x 3 = 81
∵ 81 is greater than 64 ⇒ 34 > 43

(iv) 54 or 45
Since, 54 = 5 x 5 x 5 x 5 = 625
and, 45 = 4 x 4 x 4 x 4 x 4= 1024
∵ 1024 is greater than 625 ⇒ 45 > 54

Question 6.
Express each of the following in exponential form :
(i) 512
(ii) 1250
(iii) 1458
(iv) 3600
(v) 1350
(vi) 1176

Solution:
(i) 512
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 5 – Exponents (Including Laws of Exponents)
(ii) 1250
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 5 – Exponents (Including Laws of Exponents)
(iii) 1458
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 5 – Exponents (Including Laws of Exponents)
(iv) 3600
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 5 – Exponents (Including Laws of Exponents)
(v) 1350
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 5 – Exponents (Including Laws of Exponents)
(vi) 1176
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 5 – Exponents (Including Laws of Exponents)
Question 7.
If a = 2 and b = 3, find the value of:
(i) (a + b)2
(ii) (b – a)3
(iii) (a x b)a (iv) (a x b)b

Solution:
(i) (a + b)2
= (2 + 3)2 = (5)2 = 5 x 5 = 25

(ii) (b – a)2
= (3 – 2)2= (1)3
= 1 x 1 x 1 = 1

(iii) (a x b)a
= (2 x 3)2 – (6)2
= 6 x 6 = 36

(iv) (a x b)b
= (2 x 3)3 = (6)3 = 6 x 6 x 6 = 216

Question 8.
Express:
(i) 1024 as a power of 2.
(ii) 343 as a power of 7.
(iii) 729 as a power of 3.

Solution:
(i) 1024 as a power of 2.
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 5 – Exponents (Including Laws of Exponents)
(ii) 343 as a power of 7.
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 5 – Exponents (Including Laws of Exponents)
(iii) 729 as a power of 3.
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 5 – Exponents (Including Laws of Exponents)
Question 9.
If 27 x 32 = 3x x 2y; find the values of x and y.
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 5 – Exponents (Including Laws of Exponents)
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 5 – Exponents (Including Laws of Exponents)
Question 10.
If 64 x 625 = 2a x 5b; find :
(i) the values of a and b.
(ii) 2b x 5a

Solution:
(i) the values of a and b.
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 5 – Exponents (Including Laws of Exponents)
(ii) 2b x 5a
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 5 – Exponents (Including Laws of Exponents)
EXERCISE 5 (B)

Question 1.
Fill in the blanks:
In 52 = 25, base = ……… and index = ……….
If index = 3x and base = 2y, the number = ………

Solution:
(i) In 52 = 25, base = 5 and index = 2
(ii) If index = 3x and base = 2y, the number = 2y3x

Question 2.
Evaluate:
(i) 28 ÷ 23
(ii) 23÷ 28
(iii) (26)0
(iv) (3o)6
(v) 83 x 8-5 x 84
(vi) 54  x 53 + 55
(vii) 54 ÷ 53 x 55
(viii) 44 ÷ 43 x 40
(ix) (35 x 47 x 58)0

Solution:

Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 5 – Exponents (Including Laws of Exponents)


Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 5 – Exponents (Including Laws of Exponents)

Question 3.
Simplify, giving Solutions with positive index:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 5 – Exponents (Including Laws of Exponents)

Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 5 – Exponents (Including Laws of Exponents)
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 5 – Exponents (Including Laws of Exponents)
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 5 – Exponents (Including Laws of Exponents)











Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 5 – Exponents (Including Laws of Exponents)












































Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 5 – Exponents (Including Laws of Exponents)













Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 5 – Exponents (Including Laws of Exponents)















































Question 4.
Simplify and express the Solution in the positive exponent form :
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 5 – Exponents (Including Laws of Exponents)
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 5 – Exponents (Including Laws of Exponents)
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 5 – Exponents (Including Laws of Exponents)
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 5 – Exponents (Including Laws of Exponents)




Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 5 – Exponents (Including Laws of Exponents)

















Question 5.
Evaluate
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 5 – Exponents (Including Laws of Exponents)
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 5 – Exponents (Including Laws of Exponents)
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 5 – Exponents (Including Laws of Exponents)
















































Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 5 – Exponents (Including Laws of Exponents)











Question 6.
If m2 = -2 and n = 2; find the values of:
(i) m + r2 – 2mn
(ii) mn + nm
(iii) 6m-3 + 4n2
(iv) 2n3 – 3m

Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 5 – Exponents (Including Laws of Exponents)
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 5 – Exponents (Including Laws of Exponents)



















































Popular posts from this blog

ICSE Solutions for Class 9 History and Civics | Indian History World Developments and Civics ICSE Class IX Question Answers Total Solutions APC Avichal Publishing Company BB Tayal

📚  ICSE Solutions for Class 9 History and Civics ICSE Solutions for Class 9 History and Civics Indian History, World Developments and Civics for ICSE Class- IX by BB-Tayal of Avichal Publishing Company (APC) Buy ICSE Total History & Civics For Class 9 (Latest Syllabus 2022 ) Online Icse Total History & Civics For Class 9 (Latest Syllabus 2022) HISTORY The Harappan Civilization Early Vedic Civilization The Later Vedic Age India in the 6th Century BC: Rise of Jainism and Buddhism The Mauryan Empire The Sangam Age: Kingdoms and The Social and Economic Conditions The Age of the Guptas South India and the Cholas The Delhi Sultanate The Mughal Empire The Composite Culture: Bhakti Movement, Sufism and Influence of Christianity on Indian Society The Renaissance The Reformation Industrial Revolution and Capitalism and Socialism CIVICS Our Constitution and Its Preamble Fundamental Rights, Fundamental Duties and...

Selina Concise Mathematics Class 9 ICSE Solutions 🏠

Selina Concise Mathematics Class 9 ICSE Solutions SELINA CONCISE MATHEMATICS CLASS 9 ICSE SOLUTIONS Chapter 1 - Rational and Irrational Numbers Chapter 2 - Compound Interest (Without using formula) Chapter 3 - Compound Interest (Using Formula) Chapter 4 - Expansions (Including Substitution) Chapter 5 - Factorisation Chapter 6 - Simultaneous (Linear) Equations (Including Problems) Chapter 7 - Indices (Exponents) Chapter 8 - Logarithms Chapter 9 - Triangles [Congruency in Triangles] Chapter 10 - Isosceles Triangles Chapter 11 - Inequalities Chapter 12 - Mid-point and Its Converse [ Including Intercept Theorem] Chapter 13 - Pythagoras Theorem [Proof and Simple Applications with Converse] Chapter 14 - Rectilinear Figures [Quadrilaterals: Parallelogram, Rectangle, Rhombus, Square and Trapezium] Chapter 15 - Construction of Polygons (Using ruler and compass only) Chapter 16 - Area Theorems [Proof and Use] Chapter 17 - Circle Chapter 18 - Statistics Chapter 19 - Mean and Median (For Ungr...

Selina Concise Physics Class 9 ICSE Solutions 🏠

Selina Concise Physics Class 9 ICSE Solutions Solutions for ICSE Concise Physics For Class IX (R P Goyal and S.P. Tripathi) Selina Concise Physics Class 9 ICSE Solutions • Chapter 1 Measurements and Experimentation • Chapter 2 Motion in One Dimension • Chapter 3 Laws of Motion • Chapter 4 Pressure in Fluids and Atmospheric Pressure • Chapter 5 Upthrust in Fluids, Archimedes’ Principle and Floatation • Chapter 6 Heat and Energy • Chapter 7 Reflection of Light • Chapter 8 Propagation of Sound Waves • Chapter 9 Current Electricity • Chapter 10 Magnetism 👉  MORE RESOURCES FOR CLASS 9 ICSE SOLUTIONS ⭐  Selina ICSE Concise Mathematics Class 9 ⭐  Selina ICSE Concise Physics Class 9 ⭐  Selina ICSE Concise Chemistry Class 9 ⭐  Selina ICSE Concise Biology Class 9 ⭐  ICSE Solutions for History and Civics Class 9 ⭐  ICSE Solutions for Geography Class 9 Selina Concise Class 9 ICSE Solutions