Skip to main content

Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 23 Probability

Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 23 Probability

Selina Publishers Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 23 Probability

Probability Exercise 23 – Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions

Question 1.
A die is thrown, find the probability of getting:
(i) a prime number
(ii) a number greater than 4
(iii) a number not greater than 4.

Solution:
A die has six numbers : 1, 2, 3, 4, 5, 6
∴ Number of possible outcomes = 6
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 23 Probability
Question 2.
A coin is tossed. What is the probability of getting:
(i) a tail? (ii) ahead?

Solution:
On tossing a coin once,
Number of possible outcome = 2
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 23 Probability
Question 3.
A coin is tossed twice. Find the probability of getting:
(i) exactly one head (ii) exactly one tail
(iii) two tails (iv) two heads

Solution:
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 23 Probability
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 23 Probability

































Question 4.
A letter is chosen from the word ‘PENCIL’ what is the probability that the letter chosen is a consonant?

Solution:
Total no. of letters in the word ‘PENCIL = 6
Total Number of Consonant = ‘PNCL’ i.e. 4
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 23 Probability
Question 5.
A bag contains a black ball, a red ball and a green ball, all the balls are identical in shape and size. A ball is drawn from the bag without looking into it. What is the probability that the ball drawn is:
(i) a red ball
(ii) not a red ball
(iii) a white ball.

Solution:
Total number of possible outcomes = 3
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 23 Probability
Question 6.
6. In a single throw of a die, find the probability of getting a number
(i) greater than 2
(ii) less than or equal to 2
(iii) not greater than 2.

Solution:
A die has six numbers = 1, 2, 3, 4, 5, 6
∴ Number of possible outcomes = 6
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 23 Probability
Question 7.
A bag contains 3 white, 5 black and 2 red balls, all of the same shape and size.
A ball is drawn from the bag without looking into it, find the probability that the ball drawn is:
(i) a black ball.
(ii) a red ball.
(iii) a white ball.
(iv) not a red ball.
(v) not a black ball.

Solution:
In a bag, 3 balls are white
2 balls are red
5 balls are black
Total number of balls = 3 + 2 + 5 = 10
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 23 Probability
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 23 Probability



















Question 8.
In a single throw of a die, find the probability that the number:
(i) will be an even number.
(ii) will be an odd number.
(iii) will not be an even number.

Solution:
A die has six numbers : 1, 2, 3, 4, 5, 6
∴ Number of possible outcome = 6
(i) Number of favourable outcome = an even number i.e. 2, 4, 6 which are 3 in numbers
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 23 Probability
Question 9.
In a single throw of a die, find the probability of getting :
(i) 8
(ii) a number greater than 8
(iii) a number less than 8

Solution:
On a die the numbers are 1, 2, 3, 4, 5, 6 i.e. six.
∴ Number of possible outcome = 6
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 23 Probability
Question 10.
Which of the following can not be the probability of an event?
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 23 Probability
Solution:
The probability of an event cannot be
(ii) 3.8 i.e. the probability of an even cannot exceed 1.
(iv) i.e. -0.8 and
(vi) -2/5, This is because probability of an even can never be less than 1.

Question 11.
A bag contains six identical black balls. A child withdraws one ball from the bag without looking into it. What is the probability that he takes out:
(i) a white ball,
(ii) a black ball

Solution:
∵ There are 6 black balls in a bag
∴ number of possible outcome = 6
(i) A white ball
As there is no white ball in the bag
∴ Its probability is zero (0) = or P(E) = 0
(ii) a black ball
∴ Number of favourable outcome = 1
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 23 Probability
Question 12.
Three identical coins are tossed together. What is the probability of obtaining:
all heads?
exactly two heads?
exactly one head?
no head?

Solution:
Total outcomes = 8
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 23 Probability
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 23 Probability













Question 13.
A book contains 92 pages. A page is chosen at random. What is the probability that the sum of the digits in the page number is 9?

Solution:
Number of pages of the book = 92
Which are from 1 to 92
Number of possible outcomes = 92
∴ Number of pages whose sum of its page is 9 = 10
i.e. 9, 18, 27, 36, 45, 54, 63, 72, 81, 90

Question 14.
Two coins are tossed together. What is the probability of getting:
(i) at least one head
(ii) both heads or both tails.

Solution:
∵ A coins has two faces Head and Tail or H, T
∴ Two coins are tossed
∴ Number of coins = 2 x 2 = 4
which are HH, HT, TH, TT
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 23 Probability

Question 15.
From 10 identical cards, numbered 1, 2, 3, …… , 10, one card is drawn at random. Find the probability that the number on the card drawn is a multiple of:
(i) 2 (ii) 3
(iii) 2 and 3 (iv) 2 or 3

Solution:
Total outcomes = 10
i.e. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 23 Probability
Question 16.
Two dice are thrown at the same time. Find the probability that the sum of the two numbers appearing on the top of the dice is:
(i) 0
(ii) 12
(iii) less than 12
(iv) less than or equal to 12

Solution:
Total outcomes = 36 i.e.
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 23 Probability
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 23 Probability




















Question 17.
A die is thrown once. Find the probability of getting:
(i) a prime number
(ii) a number greater than 3
(iii) a number other than 3 and 5
(iv) a number less than 6
(v) a number greater than 6.

Solution:
Total outcomes = 6
i.e., 1, 2, 3, 4, 5 and 6
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 23 Probability

Question 18.
Two coins are tossed together. Find the probability of getting:
(i) exactly one tail
(ii) at least one head
(iii) no head
(iv) at most one head

Solution:
Total outcomes = 4
i.e., HH, HT, TT, TH
  
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 23 Probability

































Popular posts from this blog

ICSE Solutions for Class 9 History and Civics | Indian History World Developments and Civics ICSE Class IX Question Answers Total Solutions APC Avichal Publishing Company BB Tayal

📚  ICSE Solutions for Class 9 History and Civics ICSE Solutions for Class 9 History and Civics Indian History, World Developments and Civics for ICSE Class- IX by BB-Tayal of Avichal Publishing Company (APC) Buy ICSE Total History & Civics For Class 9 (Latest Syllabus 2022 ) Online Icse Total History & Civics For Class 9 (Latest Syllabus 2022) HISTORY The Harappan Civilization Early Vedic Civilization The Later Vedic Age India in the 6th Century BC: Rise of Jainism and Buddhism The Mauryan Empire The Sangam Age: Kingdoms and The Social and Economic Conditions The Age of the Guptas South India and the Cholas The Delhi Sultanate The Mughal Empire The Composite Culture: Bhakti Movement, Sufism and Influence of Christianity on Indian Society The Renaissance The Reformation Industrial Revolution and Capitalism and Socialism CIVICS Our Constitution and Its Preamble Fundamental Rights, Fundamental Duties and...

Selina Concise Mathematics Class 9 ICSE Solutions 🏠

Selina Concise Mathematics Class 9 ICSE Solutions SELINA CONCISE MATHEMATICS CLASS 9 ICSE SOLUTIONS Chapter 1 - Rational and Irrational Numbers Chapter 2 - Compound Interest (Without using formula) Chapter 3 - Compound Interest (Using Formula) Chapter 4 - Expansions (Including Substitution) Chapter 5 - Factorisation Chapter 6 - Simultaneous (Linear) Equations (Including Problems) Chapter 7 - Indices (Exponents) Chapter 8 - Logarithms Chapter 9 - Triangles [Congruency in Triangles] Chapter 10 - Isosceles Triangles Chapter 11 - Inequalities Chapter 12 - Mid-point and Its Converse [ Including Intercept Theorem] Chapter 13 - Pythagoras Theorem [Proof and Simple Applications with Converse] Chapter 14 - Rectilinear Figures [Quadrilaterals: Parallelogram, Rectangle, Rhombus, Square and Trapezium] Chapter 15 - Construction of Polygons (Using ruler and compass only) Chapter 16 - Area Theorems [Proof and Use] Chapter 17 - Circle Chapter 18 - Statistics Chapter 19 - Mean and Median (For Ungr...

Selina Concise Physics Class 9 ICSE Solutions 🏠

Selina Concise Physics Class 9 ICSE Solutions Solutions for ICSE Concise Physics For Class IX (R P Goyal and S.P. Tripathi) Selina Concise Physics Class 9 ICSE Solutions • Chapter 1 Measurements and Experimentation • Chapter 2 Motion in One Dimension • Chapter 3 Laws of Motion • Chapter 4 Pressure in Fluids and Atmospheric Pressure • Chapter 5 Upthrust in Fluids, Archimedes’ Principle and Floatation • Chapter 6 Heat and Energy • Chapter 7 Reflection of Light • Chapter 8 Propagation of Sound Waves • Chapter 9 Current Electricity • Chapter 10 Magnetism 👉  MORE RESOURCES FOR CLASS 9 ICSE SOLUTIONS ⭐  Selina ICSE Concise Mathematics Class 9 ⭐  Selina ICSE Concise Physics Class 9 ⭐  Selina ICSE Concise Chemistry Class 9 ⭐  Selina ICSE Concise Biology Class 9 ⭐  ICSE Solutions for History and Civics Class 9 ⭐  ICSE Solutions for Geography Class 9 Selina Concise Class 9 ICSE Solutions