Skip to main content

Selina Concise Mathematics Class 9 ICSE Solutions Chapter 7- Indices (Exponents)

Selina Concise Mathematics Class 9 ICSE Solutions Indices (Exponents)

Selina ICSE Solutions for Class 9 Maths Chapter 7 Indices (Exponents)

Exercise 7(A)

1.Evaluate:
(i) Selina Solutions Icse Class 9 Mathematics Chapter - Indices Exponents
(ii) Selina Solutions Icse Class 9 Mathematics Chapter - Indices Exponents
(iii) Selina Solutions Icse Class 9 Mathematics Chapter - Indices Exponents
(iv) Selina Solutions Icse Class 9 Mathematics Chapter - Indices Exponents
(v) Selina Solutions Icse Class 9 Mathematics Chapter - Indices Exponents



Solution 1:
Selina Concise Mathematics Class 9 ICSE Solutions Chapter 7- Indices (Exponents)
Selina Concise Mathematics Class 9 ICSE Solutions Chapter 7- Indices (Exponents)
Selina Concise Mathematics Class 9 ICSE Solutions Chapter 7- Indices (Exponents)
Selina Concise Mathematics Class 9 ICSE Solutions Chapter 7- Indices (Exponents)
Selina Concise Mathematics Class 9 ICSE Solutions Chapter 7- Indices (Exponents)

2.Simplify:
(iSelina Solutions Icse Class 9 Mathematics Chapter - Indices Exponents

(ii) Selina Solutions Icse Class 9 Mathematics Chapter - Indices Exponents

(iii) Selina Solutions Icse Class 9 Mathematics Chapter - Indices Exponents

(iv) Selina Solutions Icse Class 9 Mathematics Chapter - Indices Exponents

Solution 2:
Selina Concise Mathematics Class 9 ICSE Solutions Chapter 7- Indices (Exponents)
Selina Concise Mathematics Class 9 ICSE Solutions Chapter 7- Indices (Exponents)


3.Evaluate:
(iSelina Solutions Icse Class 9 Mathematics Chapter - Indices Exponents

(ii) Selina Solutions Icse Class 9 Mathematics Chapter - Indices Exponents


Solution 3:
Selina Concise Mathematics Class 9 ICSE Solutions Chapter 7- Indices (Exponents)
Selina Concise Mathematics Class 9 ICSE Solutions Chapter 7- Indices (Exponents)

4.Simplify each of the following and express with positive index:
(iSelina Solutions Icse Class 9 Mathematics Chapter - Indices Exponents
(ii) Selina Solutions Icse Class 9 Mathematics Chapter - Indices Exponents
(iii) Selina Solutions Icse Class 9 Mathematics Chapter - Indices Exponents
(iv) Selina Solutions Icse Class 9 Mathematics Chapter - Indices Exponents



Solution 4:
Selina Concise Mathematics Class 9 ICSE Solutions Chapter 7- Indices (Exponents)
Selina Concise Mathematics Class 9 ICSE Solutions Chapter 7- Indices (Exponents)

Selina Concise Mathematics Class 9 ICSE Solutions Chapter 7- Indices (Exponents)

5.If 2160 = 2a. 3b. 5c, find a, b and c. Hence calculate the value of 3a Selina Solutions Icse Class 9 Mathematics Chapter - Indices Exponents2-b Selina Solutions Icse Class 9 Mathematics Chapter - Indices Exponents5-c.

Solution 5:


Selina Concise Mathematics Class 9 ICSE Solutions Chapter 7- Indices (Exponents)

6.If 1960 = 2a. 5b. 7c, calculate the value of 2-a. 7b. 5-c.

Solution 6:


Selina Concise Mathematics Class 9 ICSE Solutions Chapter 7- Indices (Exponents)

7.Simplify:
(iSelina Solutions Icse Class 9 Mathematics Chapter - Indices Exponents

(ii) Selina Solutions Icse Class 9 Mathematics Chapter - Indices Exponents


Solution 7:
Selina Concise Mathematics Class 9 ICSE Solutions Chapter 7- Indices (Exponents)
Selina Concise Mathematics Class 9 ICSE Solutions Chapter 7- Indices (Exponents)


8.Show that:
Selina Solutions Icse Class 9 Mathematics Chapter - Indices Exponents

Solution 8:


Selina Concise Mathematics Class 9 ICSE Solutions Chapter 7- Indices (Exponents)

9.If a = xm + n. yl; b = xn + l. ym and c = xl + m. yn,
Prove that: am - nbn - lcl - m = 1

Solution 9:


Selina Concise Mathematics Class 9 ICSE Solutions Chapter 7- Indices (Exponents)

10.Simplify:
(iSelina Solutions Icse Class 9 Mathematics Chapter - Indices Exponents

(ii) Selina Solutions Icse Class 9 Mathematics Chapter - Indices Exponents

Solution 10:
Selina Concise Mathematics Class 9 ICSE Solutions Chapter 7- Indices (Exponents)

Exercise 7(B)

1.Solve for x:
(i) 22x+1 = 8
(ii) 25x-1 = 4 Selina Solutions Icse Class 9 Mathematics Chapter - Indices Exponents23x + 1
(iii) 34x + 1 = (27)x + 1
(iv) (49)x + 4 = 72Selina Solutions Icse Class 9 Mathematics Chapter - Indices Exponents (343)x + 1

Solution 1:


Selina Concise Mathematics Class 9 ICSE Solutions Chapter 7- Indices (Exponents)
Selina Concise Mathematics Class 9 ICSE Solutions Chapter 7- Indices (Exponents)

2.Find x, if:
(iSelina Solutions Icse Class 9 Mathematics Chapter - Indices Exponents
(ii) Selina Solutions Icse Class 9 Mathematics Chapter - Indices Exponents
(iii) Selina Solutions Icse Class 9 Mathematics Chapter - Indices Exponents

(iv) Selina Solutions Icse Class 9 Mathematics Chapter - Indices Exponents


Solution 2:
Selina Concise Mathematics Class 9 ICSE Solutions Chapter 7- Indices (Exponents)
Selina Concise Mathematics Class 9 ICSE Solutions Chapter 7- Indices (Exponents)

3.Solve:
(i) 4x - 2 - 2x + 1 = 0
(ii) Selina Solutions Icse Class 9 Mathematics Chapter - Indices Exponents

Solution 3:
Selina Concise Mathematics Class 9 ICSE Solutions Chapter 7- Indices (Exponents)

4.Solve :
(i) 8 Selina Solutions Icse Class 9 Mathematics Chapter - Indices Exponents22x + 4Selina Solutions Icse Class 9 Mathematics Chapter - Indices Exponents 2x+1 = 1 + 2x
(ii)22x + 2x+2 - 4 Selina Solutions Icse Class 9 Mathematics Chapter - Indices Exponents23 = 0
(iii) Selina Solutions Icse Class 9 Mathematics Chapter - Indices Exponents

Solution 4:
Selina Concise Mathematics Class 9 ICSE Solutions Chapter 7- Indices (Exponents)
Selina Concise Mathematics Class 9 ICSE Solutions Chapter 7- Indices (Exponents)

5.Find the values of m and n if:
Selina Solutions Icse Class 9 Mathematics Chapter - Indices Exponents

Solution 5:
Selina Concise Mathematics Class 9 ICSE Solutions Chapter 7- Indices (Exponents)
Selina Concise Mathematics Class 9 ICSE Solutions Chapter 7- Indices (Exponents)

6.
Selina Solutions Icse Class 9 Mathematics Chapter - Indices Exponents

Solution 6:
Selina Concise Mathematics Class 9 ICSE Solutions Chapter 7- Indices (Exponents)
Selina Concise Mathematics Class 9 ICSE Solutions Chapter 7- Indices (Exponents)

7.Prove that:
(iSelina Solutions Icse Class 9 Mathematics Chapter - Indices Exponents=1

 (ii) Selina Solutions Icse Class 9 Mathematics Chapter - Indices Exponents

Solution 7:
Selina Concise Mathematics Class 9 ICSE Solutions Chapter 7- Indices (Exponents)

8.If ax = b, by = c and cz = a, prove that: xyz = 1.

Solution 8:
Selina Concise Mathematics Class 9 ICSE Solutions Chapter 7- Indices (Exponents)

9.If ax = by = cz and b2 = ac, prove that :Selina Solutions Icse Class 9 Mathematics Chapter - Indices Exponents.

Solution 9:
Selina Concise Mathematics Class 9 ICSE Solutions Chapter 7- Indices (Exponents)

10.If 5-P = 4-q = 20r, show that:

 Selina Solutions Icse Class 9 Mathematics Chapter - Indices Exponents 

Solution 10:
Selina Concise Mathematics Class 9 ICSE Solutions Chapter 7- Indices (Exponents)

11.If m ≠ n and (m + n)-1 (m-1 + n-1) = mxny, show that:


x + y + 2 = 0

Solution 11:
Selina Concise Mathematics Class 9 ICSE Solutions Chapter 7- Indices (Exponents)

12.If 5x + 1 = 25x - 2, find the value of


3x - 3 × 23 - x

Solution 12:
Selina Concise Mathematics Class 9 ICSE Solutions Chapter 7- Indices (Exponents)

13.If 4x + 3 = 112 + 8 × 4x, find the value of (18x)3x.

Solution 13:
Selina Concise Mathematics Class 9 ICSE Solutions Chapter 7- Indices (Exponents)

14.(i)Solve for x:
 4x-1 × (0.5)3 - 2x = Selina Solutions Icse Class 9 Mathematics Chapter - Indices Exponents

Solution 14(i):
Selina Concise Mathematics Class 9 ICSE Solutions Chapter 7- Indices (Exponents)

14.(ii)Solve for x:

(a3x + 5)2. (ax)4 = a8x + 12

Solution 14(ii):
Selina Concise Mathematics Class 9 ICSE Solutions Chapter 7- Indices (Exponents)

14.(iii)Solve for x:
 Selina Solutions Icse Class 9 Mathematics Chapter - Indices Exponents 

Solution 14(iii):
Selina Concise Mathematics Class 9 ICSE Solutions Chapter 7- Indices (Exponents)

14.(iv)Solve for x:
23x + 3 = 23x + 1 + 48

Solution 14(iv):
Selina Concise Mathematics Class 9 ICSE Solutions Chapter 7- Indices (Exponents)

14.(v)Solve for x:

3(2x + 1) - 2x + 2 + 5 = 0

Solution 14(v):
Selina Concise Mathematics Class 9 ICSE Solutions Chapter 7- Indices (Exponents)

Exercise 7(C)

1.
Selina Solutions Icse Class 9 Mathematics Chapter - Indices ExponentsSelina Solutions Icse Class 9 Mathematics Chapter - Indices Exponents

Solution 1:
Selina Concise Mathematics Class 9 ICSE Solutions Chapter 7- Indices (Exponents)
Selina Concise Mathematics Class 9 ICSE Solutions Chapter 7- Indices (Exponents)

2.
Selina Solutions Icse Class 9 Mathematics Chapter - Indices Exponents


Solution 2:
Selina Concise Mathematics Class 9 ICSE Solutions Chapter 7- Indices (Exponents)

3.Solve: 3x-1× 52y-3 = 225.

Solution 3:
Selina Concise Mathematics Class 9 ICSE Solutions Chapter 7- Indices (Exponents)

4.
Selina Solutions Icse Class 9 Mathematics Chapter - Indices Exponents

Solution 4:
Selina Concise Mathematics Class 9 ICSE Solutions Chapter 7- Indices (Exponents)

5.If 3x+1 = 9x-3, find the value of 21+x.


Solution 5:
Selina Concise Mathematics Class 9 ICSE Solutions Chapter 7- Indices (Exponents)

6.

Selina Solutions Icse Class 9 Mathematics Chapter - Indices Exponents
Solution 6:
Selina Concise Mathematics Class 9 ICSE Solutions Chapter 7- Indices (Exponents)

7.

Selina Solutions Icse Class 9 Mathematics Chapter - Indices Exponents

Solution 7:
Selina Concise Mathematics Class 9 ICSE Solutions Chapter 7- Indices (Exponents)

8.

Selina Solutions Icse Class 9 Mathematics Chapter - Indices Exponents

Solution 8:
Selina Concise Mathematics Class 9 ICSE Solutions Chapter 7- Indices (Exponents)

9.
Selina Solutions Icse Class 9 Mathematics Chapter - Indices Exponents

Solution 9:
Selina Concise Mathematics Class 9 ICSE Solutions Chapter 7- Indices (Exponents)

10.Solve: 3(2x + 1) - 2x+2 + 5 = 0.

Solution 10:
Selina Concise Mathematics Class 9 ICSE Solutions Chapter 7- Indices (Exponents)

11.If (am)n = am .an, find the value of:
m(n - 1) - (n - 1)

Solution 11:
Selina Concise Mathematics Class 9 ICSE Solutions Chapter 7- Indices (Exponents)

12.
Selina Solutions Icse Class 9 Mathematics Chapter - Indices Exponents

Solution 12:
Selina Concise Mathematics Class 9 ICSE Solutions Chapter 7- Indices (Exponents)



Popular posts from this blog

ICSE Solutions for Class 9 History and Civics | Indian History World Developments and Civics ICSE Class IX Question Answers Total Solutions APC Avichal Publishing Company BB Tayal

📚  ICSE Solutions for Class 9 History and Civics ICSE Solutions for Class 9 History and Civics Indian History, World Developments and Civics for ICSE Class- IX by BB-Tayal of Avichal Publishing Company (APC) Buy ICSE Total History & Civics For Class 9 (Latest Syllabus 2022 ) Online Icse Total History & Civics For Class 9 (Latest Syllabus 2022) HISTORY The Harappan Civilization Early Vedic Civilization The Later Vedic Age India in the 6th Century BC: Rise of Jainism and Buddhism The Mauryan Empire The Sangam Age: Kingdoms and The Social and Economic Conditions The Age of the Guptas South India and the Cholas The Delhi Sultanate The Mughal Empire The Composite Culture: Bhakti Movement, Sufism and Influence of Christianity on Indian Society The Renaissance The Reformation Industrial Revolution and Capitalism and Socialism CIVICS Our Constitution and Its Preamble Fundamental Rights, Fundamental Duties and...

Selina Concise Mathematics Class 9 ICSE Solutions 🏠

Selina Concise Mathematics Class 9 ICSE Solutions SELINA CONCISE MATHEMATICS CLASS 9 ICSE SOLUTIONS Chapter 1 - Rational and Irrational Numbers Chapter 2 - Compound Interest (Without using formula) Chapter 3 - Compound Interest (Using Formula) Chapter 4 - Expansions (Including Substitution) Chapter 5 - Factorisation Chapter 6 - Simultaneous (Linear) Equations (Including Problems) Chapter 7 - Indices (Exponents) Chapter 8 - Logarithms Chapter 9 - Triangles [Congruency in Triangles] Chapter 10 - Isosceles Triangles Chapter 11 - Inequalities Chapter 12 - Mid-point and Its Converse [ Including Intercept Theorem] Chapter 13 - Pythagoras Theorem [Proof and Simple Applications with Converse] Chapter 14 - Rectilinear Figures [Quadrilaterals: Parallelogram, Rectangle, Rhombus, Square and Trapezium] Chapter 15 - Construction of Polygons (Using ruler and compass only) Chapter 16 - Area Theorems [Proof and Use] Chapter 17 - Circle Chapter 18 - Statistics Chapter 19 - Mean and Median (For Ungr...

Selina Concise Physics Class 9 ICSE Solutions 🏠

Selina Concise Physics Class 9 ICSE Solutions Solutions for ICSE Concise Physics For Class IX (R P Goyal and S.P. Tripathi) Selina Concise Physics Class 9 ICSE Solutions • Chapter 1 Measurements and Experimentation • Chapter 2 Motion in One Dimension • Chapter 3 Laws of Motion • Chapter 4 Pressure in Fluids and Atmospheric Pressure • Chapter 5 Upthrust in Fluids, Archimedes’ Principle and Floatation • Chapter 6 Heat and Energy • Chapter 7 Reflection of Light • Chapter 8 Propagation of Sound Waves • Chapter 9 Current Electricity • Chapter 10 Magnetism 👉  MORE RESOURCES FOR CLASS 9 ICSE SOLUTIONS ⭐  Selina ICSE Concise Mathematics Class 9 ⭐  Selina ICSE Concise Physics Class 9 ⭐  Selina ICSE Concise Chemistry Class 9 ⭐  Selina ICSE Concise Biology Class 9 ⭐  ICSE Solutions for History and Civics Class 9 ⭐  ICSE Solutions for Geography Class 9 Selina Concise Class 9 ICSE Solutions